Óvoda

PROJEKT VÉGI BESZÁMOLÓ

A három fenyőfa meseprojekt

Ez az időszak mindig, minden gyerekcsoportban az ünnepvárás hangulatában zajlik. Mesekosarunkba most egy olyan mesét kerestünk, amely Mikulás – karácsony témájú, a gyerekek számára jól érthető a története, s annak külön örültünk, hogy a mesénknek erkölcsi mondanivalója, tanulsága, nevelő értéke is van.

A mese itt elolvasható: https://www.tyukanyo.hu/karacsonyi-mesek/

A projekt célja volt: A három fenyőfa című mese komplex, sokoldalú, tevékenységeken keresztüli, élményszerű feldolgozása, a gyerekekkel egy képességeiknek és a témának megfelelő produkció létrehozása, amelyről videofelvételt készítettünk volna, és a szülők, barátok, intézményünkbe járó gyerekeket és felnőtteket megajándékoztunk volna vele. A Covid átírta a szándékainkat, mert az óvodában a járvány miatt már a téli szünet előtt egy héttel rendkívüli szünetet rendeltek el, így a mesénkkel, és az ünnepi készülődéssel mindössze 2 hetet tudtunk foglalkozni, akkor is a csoport jelentős része betegség miatt hiányzott.

A projekt feladatául tűztük ki: Az ünnepváró időszak hangulatának megteremtését, az ünnepkör jelentésének, szokásainak megismertetését, a gyermekek tudásának bővítését a Mikulás napi, Luca napi, Karácsonyi hagyományokról.

A a mesehallgatásra készülve megépítettük a díszleteket, a bábok közül elővettük ennek a mesének a szereplőit. A fenyőket a gyerekek szögelték össze, festették le, ültették be nagy, kiürült konzervdobozokba - konkrét tapasztalatokat szereztek arról, milyen a "nagy - kisebb - legkisebb ". A történet nyomon követése ebben az életkorban sokkal könnyebb, ha a szóbeli információkat vizuálisan is segítjük, az érdekes eszközök motiváló erővel bírnak. Irodalmi - zenei alkotások közül a meséhez kapcsolódó dalokat, verseket, mondókákat tanultunk, zenéket hallgattunk, sokat muzsikáltunk az új csengettyűinkkel.

A Mikulásváró héten levelet írtunk a Télapónak, mindenki lerajzolta a titkos vágyait, majd a borítékot a Mikulás postaládánkba dobtuk.

A szívünk ünneplőbe öltöztetése mellett fontos volt a csoportszobánk hangulatának ünnepivé varázsolása is. Sokat dolgoztunk ezen, büszkék vagyunk a teremszépségversenyen elért különdíjunkra is!

A járványhelyzet miatt a Mikulás is rendhagyóan adta át az ajándékait: nem látogatott el a termünkbe, mi mentünk hozzá az aulába. Az ajándékaiért cserébe csengettyű zenével örvendeztettük meg.

Ebben a rövid időszakban is folytattuk jó gyakorlatunkat, sok-sok saját készítésű, többnyire újrahasznosított alapanyagból készült eszközzel bővítettük játéktárunkat: Mikulásos társas; csizmapárosító; aranydió gurító; fenyődíszítős; rénszarvas öltöztető; fenyőfás memória….

Füzéreket fűztünk, ritmikus sorokat alkottunk szárított gyümölcsökből, pattogatott kukoricából, vattakorongokból, termésekből. Hármas, négyes számkörben számláltunk fenyőket, szánkókat, díszeket, Mikulásokat…

A külső világ megismerése sok-sok érdekes tevékenységen keresztül zajlott: terméseket, ágakat, gyűjtöttünk és rendeztünk gyűjteményekké. Gyümölcsöket kóstoltunk, aszaltunk, és használtunk fel sokféle módon.

Sajnos idén a hagyományos Luca napunk, a mézeskalács sütés, a mákos guba készítés, de a karácsonyi ünnepség is a vírushelyzet miatt elmaradt.

A gyerekek a Játékkal a Tudásért Alapítványnak, a Trizoli Jótifuti Egyesületnek és a KEVI Petőfi iskola 3. a osztályos tanulóinak köszönhetően személyes ajándékokat vihettek haza.

 

Válogatott képek a linken megtekinthetők: https://photos.app.goo.gl/S4u4oi4z2KnrwEvt9

A projekthez kapcsolódó, facebook oldalunkon található bejegyzések:

https://www.facebook.com/katicacsoport.kisorosiegymi.7/posts/844450006365378

https://www.facebook.com/katicacsoport.kisorosiegymi.7/posts/850461485764230

https://www.facebook.com/katicacsoport.kisorosiegymi.7/posts/864119934398385

 

Lovász Edit

Óvónő – gyógypedagógus – Katica csoport Kiskőrösi EGYMI

 

2020. december 15.