Górcső alatt a mikrozöldség

Bár manapság már a mikrozöldség egyre elterjedtebb, de mégis jócskán akadnak még olyanok, akik nem igazán vannak tisztában a benne rejlő potenciállal. Ezért a mai cikkünkben górcső alá vettük az erényeit.

Először is tisztázzuk, mi is az a mikrozöldség!

Nem, a mikrozöldség nem csak egy divatos kifejezés csírára. Míg az utóbbi egy apró szárkezdemény, addig az előbbi egy apró növényke, ami a kicsírázott magból éppen csak levelet hajt.

Most pedig beszéljük át a pozitív tulajdonságait!

Amellett, hogy a mikrozöldség remekül feldobja a tányérunkat, az sem elhanyagolható szempont, hogy rendkívül magas tápanyagtartalma. Igazi szuperélelmiszernek minősül, mivel kiváló forrása a C- és E-vitaminnak, a béta-karotinnak, az aminosavaknak, az enzimeknek, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és ásványi anyagokat is. Ráadásul jóval többet, mint a kifejlett zöldségek.

Végül jöjjön néhány tipp a termesztéséhez

A mikrozöldség a termesztésében is különbözik a csírától. Szükség van ugyanis hozzá egy ültetőközegre, amiben megmarad a víz és a gyökerek is meg tudnak kapaszkodni. Ilyen lehet például, ha 3-5 cm magasságban egy virágládába vagy cserépbe termőföldet töltünk.

Erre kell rászórni egy evőkanálnyit a választott magból, úgy, hogy azok egymástól némileg messzebb helyezkedjenek el. Majd miután ezt megöntöztük, az egészet be kell fedni egy kevés földréteggel, és a cserepet olyan helyre kell tenni, ahol elegendő napfény éri. Ezt követően, ha legalább naponta egyszer meglocsoljuk vízpermettel, akkor 7-14 napon belül akár már szüretelhetünk is.

De természetesen használhatunk kenderrost lapkát is. Ezt azonban mielőtt berakjuk az ültetésre kinevezett tálcába, fontos, hogy leöntsük vízzel, és hagyjuk, hogy megszívja magát.