Tévhitek az e-liquidről

Sok embernek segített már a leszokásban az, hogy elektromos cigarettára váltott a dohányzás helyett. Általában először a nikotinos változat mellett döntenek, majd annak nikotintartalmát fokozatosan a nullára csökkentik, végül teljesen elhagyják.

Talán épp az előnyei miatt alakult ki annyi tévhit az e-liquidről.

Pont olyan káros, mint a dohányzás

Az elektromos cigaretta használója kizárólag csak egy minimális oldott anyagot tartalmazó elpárologtatott vízgőzt szív be, így az elektromos cigarettából nem távozik füst. Az e-ciginek nincs toxikus hatása, nem tartalmaz sem szén-monoxidot, sem kátrányt, sem pedig semmilyen egyéb veszélyes anyagot.

Megadja a dohányzás élményét anélkül, hogy rombolná az egészségünket, ráadásul a pénztárcánk is szereti, mert hosszú távon mindenképp olcsóbb, mint a cigaretta.

A gyerekek is rászokhatnak a gyümölcsös ízesítése miatt

Ez egy igen durva és alaptalan feltételezés. Sok minden gyümölcsös ízesítésű, például a fagylalt, a joghurt, a rágógumi, a krémtúró, a Túró Rudi, stb, a gyerekek mégsem lesznek függők az íze miatt. Ráadásul a gyerekek nem tudnak hozzájutni az e-cigihez részben anyagi okok miatt, részben pedig a megvásárlás nehézsége miatt.

Az akkumulátor felrobbanhat

Ez az állítás annyiban igaz, hogy elméletben bármilyen akkumulátor – akár például az okostelefonok akkumulátora – robbanásveszélyes lehet, amennyiben további feltételek is fennállnak. Valóban megtörtént, hogy egy HÁZILAG BARKÁCSOLT akkumulátor felrobbant.

Az e-cigi fenntartja a függőséget

Inkább a dohányosok nagy részénél az a tendencia érvényesül, hogy amikor a dohányzásról áttérnek az e-cigire, csökkenteni kezdik, majd el is hagyják annak nikotin tartalmát. Egyébként a dohányzással kapcsolatos megbetegedéseket nem a nikotin, hanem kátrány okozza.

Legalább olyan káros, mint a dohányzás

Minimális mennyiségben tartalmaz ugyan egészségre káros anyagokat (mint ahogy a levegő is, amit nap mint nap beszívunk), azonban korántsem annyit, mint a cigaretta, hiszen az e-cigi nem tartalmaz sem égő dohányt, sem pedig papírt.

A szakértők és a használók többségének véleménye szerint mindenképp jobb megoldás, mint a dohányzás.

Figyelem! Ez a cikk nem számít a dohánytermékek vagy az azokat helyettesítő termékek reklámjának vagy tanácsadásnak!