Vannak-e a macskáknak szempillái?

A macskák gyönyörű állatok, szinte az egész testüket fényes bunda borítja. De elgondolkodtunk már azon, hogy van-e szempillájuk a macskáknak?

Egyes gazdik esküsznek rá, hogy macskájuknak hosszú, dús szempillái vannak, míg mások azt állítják, hogy egyáltalán nincsen!

Erre a kérdésre azonban könnyű a válasz: igen!  A macskáknak gyakorlatilag van ilyen testrészük, ezek azonban nagyban különböznek az emberi szempilláktól.

Miért nehéz megtalálni a macskák pilláit?

Az egyik ok, amiért nehezebb látni a szempillákat a macskákon, az az, hogy az arcukon szőr van, a szemük körül pedig különösen sűrű a bundájuk. Ettől a szempilláik összeolvadhatnak a szőrzetük többi részével. Sok tulajdonos összetéveszti macska pilláit a bundájával.

Másodszor, a macskák szempillái sokkal rövidebbek, mint amire általában gondolunk, és nem hosszabbak, mint a többi szőrük. Ez azt jelenti, hogy a hosszú szőrű macskák, például a Maine Coonok és a Perzsák szempillái nyilvánvalóbban láthatóak, mint a rövid szőrű macskafajtáké. Minél hosszabbak a szempillák, annál észrevehetőbbek.

Fontos megemlíteni a szőrtelen fajtákat is, például a Szfinx macskát. Ezek az állatok kivételt képeznek a szabály alól – egyáltalán nincs szempillájuk. Ez nem meglepő, mivel nincs szőr a testükön. Sőt, még a bajszuk is hiányzik!

Érdekes módon a macskáknak azért alakultak ki ilyen kicsi és szinte nem is létező szempilláik, mert számos másfajta védelem is létezik helyettük. A bajusz jelzi a macskának, ha az arca egy másik tárgy közelében van, így részben a szempillák funkcióját is elláthatja, de sokkal távolabbról.

Emellett a macskafélék bundái szintén védelmi vonalat kínálnak a por és szennyeződés ellen. Minél hosszabb a macska szőrzete, annál nehezebben jut el a kosz a szemébe. A cicáknak van egy harmadik szemhéjuk is, amely a szemgolyójuk felületén húzódik, tisztítja a szemüket, és megakadályozza, hogy bármi bejusson.