Aktuális eseményeink

Húsvéti programok az EGYMI-ben

A gyerekek számára mindig várva várt kiruccanás az év első szünete, a tavaszi szünet.

Végre kisüt a nap, zöldelnek a fák és még a madarak is dalra kelnek. És ha tavasz, akkor bizony, ami a legtöbb embernek eszébe jut, az a húsvét, és az azt körül ölelő hagyományok és szokások. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy miről szól ez az időszak, hiszen az egyik legnagyobb keresztény ünnepünk, és ezt természetesen minden kisdiáknak tudnia illik. Viszont a vendégvárás, locsolkodás és tojáskeresés, mint szokás valószínűleg minden gyermekfejben hamarabb megjelenik, mint húsvéti ’látkép’, és azt hiszem, ez nagyon jól van így. A napokban nagyon sokat halljuk a médiából, történjen az bármilyen fórumon, hogy mennyire kezd feledésbe merülni ez a hagyomány. A korombeliek még biztosan emlékeznek azokra a hétfő reggelekre, mikor szépen felöltözött fiúk kölnikkel, szódás flakonokkal, vagy netán vödrökkel indultak útjukra a leány ismerősök felé, akik ezen a reggeleken korán felkelve, szorgosan készülődve várták a locsolókat. A fiúk a locsoló verseket elszavalva meghívást nyertek pár jó szó és finom falat erejéig a házba, majd kiválasztva a legszebb hímes tojásokat tovább álltak.

Mi az EGYMI-nél mind fontosnak tartjuk, hogy ez a szép ünnep visszanyerje korábbi fényét, és hogy gyermekeink, megismerve a húsvét történetét és elsajátítva a húsvéti hagyományokat, tovább vigyék majd a hazánknak és szívünknek oly kedves szokásokat. Így a szünetet megelőző napokban a nebulókat rengetek húsvéti programmal, tevékenységgel örvendeztettünk meg. 

Kedden, azaz 16-án a napközis munkaközösség szervezett egy Húsvétváró klubnapközit. A délután folyamán a diákok színes kartonból nyuszibábot nyírhattak, ujjaikkal bárányt festhettek, tapétából, illetve különböző színű, apróra tört tojáshéjból mozaikos tojásdíszt készíthettek, valamint a tornateremben közkedvelt mozgásos feladatokat végezhettek. A program zárásaként, míg a tanulók bent serénykedtek, a pedagógusok rengeteg cukorkát rejtettek el az udvaron. Az utolsó feladat kihirdetésekor a gyerekek kitódultak a szabadba és azonnal a kincsek keresésére indultak. Örömteli arcuk, hangos sikoltozásuk megtöltötte az udvart vidámsággal. A program végig vidáman, jó hangulatban zajlott.

Szerdán, a szünet előtti utolsó napon az alsós munkaközösség szerette volna egy igazán kellemes délelőtti programmal megajándékozni tanítványait. A hagyományokat életben tartva, az iskola ebédlőjében került sor az ünnepi lakomára. Minden osztály elkészítette a maga kis asztalát terítékkel, virágokkal, bőséges tálakkal, melyeken kalács, sonka, tojás és sok-sok zöldség díszelgett. A lányok sorba álltak, és a fiúk a jól begyakorolt versüket elszavalva meglocsolták őket. Ezt követően mindenki kedvére falatozhatott. Miután jól laktak a gyerekek, négy állomáson várták őket a különböző feladatok. Az egyik állomáson tojástartóból készíthettek nyuszikat, a másikon virágot ültethettek, melyek az iskola udvarát fogják díszíteni, de volt ott többféle társasjáték és húsvéti sorverseny is. Természetesen ez a nap sem telhetett el tojáskeresés nélkül. Az előre már jól elrejtett tojásokat az iskola előkertjében kellett megkeresniük, osztályonként más-más kinézetűt, így ügyelve arra, hogy minden osztálynak egyenlően jusson a meglepetésből.

Mindkét rendezvény vidáman, jó hangulatban telt. A gyerekek nagyon élvezték a feladatokat, önfeledten tevékenykedtek, jól el is fáradtak a nap végére. Úgy gondolom sikerült visszacsempészni szívükbe a húsvét hangulatát, és ez volt az igazi cél.