magassarkú cipő

Milyen árat fizetünk a magassarkú használatával?

Jól mutat, viselőjét is egy előnyösebb pózban jelenteti meg, a modern világ egyik alap kiegészítőjévé vált. Ám megéri, hogy tűsarkún sétáljunk át a városon vagy a munkahelyünkben, csak azért, hogy jól nézzünk ki?

Ha mégis muszáj magassarkút felvennünk, akkor legyünk óvatosak és kerüljük hosszú ideig viselni őket. A következőkben megnézzük, hogyan hat a szervezetre egy ilyen típusú cipő.

A magassarkú cipő káros hatásai

Megnövekedett bokaficam veszélye: nem kell maratont lefutni bennünk, elég, ha csak 1-2 perc erejéig hordunk magassarkút és máris baj lehet belőle. Egy egyenetlen felületen való séta vagy egy kis darab kőre való lépés kiboríthat egyensúlyunkból és bizony fájdalmas, dagadt bokával találhatjuk magunkat szembe.

A sérülés veszélye még nagyobb azoknál, akik csak ritkán, alkalmakként hordanak magassarkút, hiszen náluk a boka körüli izomzat és ízületek nincsenek hozzászokva az ilyen típusú lábtartáshoz.

Ízületi gyulladás kialakulása: ez a veszély is fennáll, mert egy magassarkúban való járás sokkal nagyobb terhet gyakorol a térd és a lábfej pici kötőelemeire.

Meglévő problémák súlyosbodása: ilyen lehet például a benőtt köröm vagy kalapácsujj, amik fájdalmasabbakká válhatnak, ha túl sokat mozgunk magassarkúban.

A fájdalom kiterjedhet az egész testünkben: hát- és térdfájással, de akár fejfájással is találkozhatunk, mert a magassarkúban való járás eltér a normális járástól és testünk tartása is megváltozik.

Lábujjakon levő körmök sérülése: ez főként a nagyon hegyes orrú cipők esetében történik, mert a lábujjaknak össze kell préselődniük a szűk helyen. Ha túl hosszú ideig járunk ilyen cipőkben, körmeink rosszul nőhetnek vagy eldeformálódhatnak, ami újabb problémák forrása lesz.

Hólyagok kialakulása: ezek a bőr és a cipő közötti intenzív súrlódás eredményei. A fenti kellemetlenségekkel szemben talán ezek jelentik a legkisebb és legkevésbé fájdalmas problémát, mert 1-2 napon belül eltűnnek.