citrusok

Milyen gyümölcsök okoznak gyomorsavat, és hogyan előzzünk meg az ilyen helyzeteket?

Savtúltengés vagy gyomorégés nagyrészt egy oknak tudható be, a gyomorban természetesen jelen levő savszint túlzott megnövekedésének. Szervezettől függően különböző ételek okozhatják ezt a problémát, de főként a túlzottan savanyú, savas vagy fűszeres ételek okolhatók érte.

Aki ilyen gondokkal küszködik, annak a kezelőorvosa azt is ajánlhatja, hogy kerülje egyes gyümölcsök fogyasztását a tünetek csökkentése végett.

Mely gyümölcsöket kell ilyenkor kerülni?

Ide tartozik a citrus család minden tagja. Óvakodjunk a savas gyümölcsök , a citrom, a narancs, a grapefruit stb. fogyasztásától bármilyen formában, legyen az maga a gyümölcs, természetes gyümölcslevek vagy olyan ételek, amelyekben ezek jelen vannak.

Jó ötlet kihagyni a paradicsomot is, igaz kevésbé savanyú, de savassága elég magas. Hagyjunk ki minden olyan ételt is, amiben paradicsom található, szószók vagy saláták.

Egy másik gyümölcs, amely növelheti a savszintet, az az ananász. Tovább bővíthetjük a listát a szőlővel, a szilvával, a gránátalmával vagy a barackkal. Ezek mellé adhatjuk az almát is, főleg, ha zöldalmáról vagy savanyúbb, nyári almáról van szó.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy akkor honnan juttassunk a szervezetünkbe C-vitamint természetes forrásokból? A válasz az olyan gyümölcsökben rejlik, mint a banán és a különböző dinnyefajták, mert ezek is tartalmazzák nagy mértékben ezt a vitamint, miközben magasabb a pH szintjük (közelítik a 7-es számot, ami semleges értéket jelent).

Ha túltengéssel küszködünk, akkor mindenképp menjünk el egy orvosi vizsgálatra, mert a gyomorégés és savtúltengés kellemetlen tünetekkel járnak, és sokat ronthatnak napi közérzetünkön. Időben és megfelelő kezeléssel ezen tünetek enyhíthetők vagy akár teljesen meg is szüntethetők.

Ezután a fent említett gyümölcsök lassan visszahozhatók a napi fogyasztásba. Tanácsos a fő étkezések után fogyasztani őket, hogy ne az üres gyomrot irritálja a felszabaduló sav.