Kerékpár nyereg, típusok, felhasználás, vásárlás

A kerékpár nyereg a külső gumihoz hasonlóan visszatérő téma a bringások között. Tengernyi típus, méret, különféle forma között lehet választani. A helyes döntésen múlik, hogy egy néhány órás kirándulás vagy Balaton körüli kerékpáros utazás túra vagy tortúraként lesz emlékezetes. Nagyon sok jó, magas színvonalú nyereg van, de nem mindegy, hogy kinek, milyen kerékpárra és milyen üléspozícióhoz választunk nyerget. A következőkben pontról pontra segítünk a döntésben.

Női, férfi vagy gyermek nyereg

A választás ezen a ponton kezdődik. Hacsak nem felváltva közösen használunk egy kerékpárt, a választást ezzel kezdjük. Vannak úgynevezett unisex nyergek is, de a legbiztosabb, ha eleve férfi, női vagy gyerekeknek kisebb méretű gyermek nyerget választunk. A különbség oka az eltérő adottságok, testfelépítés. A nők szélesebb medencéje, valamivel szélesebb ülőfelületet kíván. Azonban nem egyedül a szélesség különbözteti meg a férfi és női nyerget. A férfiaknál a prosztata és az arra nehezedő nyomás okozhat problémát, a nőknél az alsó szeméremív fájdalmát, zsibbadását okozhatja egy nem megfelelő, vagy hibásan beállított a nyereg. Ezért a női nyereg a párnázásában is eltér a férfi változattól. Általában szemmel is látható az eltérés a szélesebb és rövidebb női, valamint a hosszabb és kicsit keskenyebb férfi kerékpár nyereg között.

Testtartás, ülés pozíció

Lényeges különbség van a kerékpáron elfoglalt üléspozíció szerint is. Egy országúti kerékpáron, előre dőltebb testtartás (a felsőtest 10-15 fokos szöget zár be a talaj síkjával) esetén a keskenyebb (110-130mm széles) nyergek az optimálisak. Egy országúti verseny kerékpáron vagy verseny MTB-n a testtömegből nagyobb rész nehezedik a kormányra, mint egy kényelmes városi kerékpár esetén. Természetesen a test súlyunk nagyobbrészt mindkét kerékpáron a nyeregre terhelődik, de nem mindegy, hogy milyen arányban osztozik a kormány és a nyereg. A valamivel kevésbé előredőlt testtartás esetén, például sportos trekking, cross, vagy túra kerékpárokon már szélesebb nyereg az ideális. A talajjal 20-40 fokos szöget bezáró testtartás hatékony kerékpározást biztosít, de már nem ugyanaz, mint az országúti verseny bringa által megkívánt testtartás. Az ideális nyereg szélesség ez esetben valahol 150-170mm között helyezkedik el. Végül létezik a közlekedési célú hagyományos kerékpár, kontrás és agyváltós városi bringák népes kategóriája. Ezeken szinte teljesen felegyenesedett felső testtel ül a kerékpáros, a testtömeg szinte csak a nyeregre terhelődik. Itt van szükség a legkényelmesebb, legjobban párnázott, és legszélesebb nyergekre.

Komfortot növelő technológiák

A neves gyártók, mint pl. a Selle Royal, Selle Italia, Ergon, Fizik, XLC, vagy a Bikefun a vegyipar legújabb fejlesztéseit vetik be a minél nagyobb kényelem érdekében. A különféle alapanyagból készült nyereg vázakra egy vagy több rétegű memória habos, zselés, (géles nyeregként is ismert) párnázású ülőfelületekkel, párnázással készítenek minél kényelmesebb nyergeket. A legegyszerűbb szivacsos nyereg párnázásokat leszámítva az ülőfelület alapanyaga valamilyen poliurethan származék. A kényelmes nyergeiről ismert olasz Selle Royal például a német Bayer vegyipari konszernnel közösen fejleszti a RoyalGel néven ismert nyereg bevonatait. A komfortnövelés további eszközei a különféle rugós, rezgést elnyelő elasztomeres felfüggesztések. A párnázás mellett az emberi test anatómiáját figyelembe vevő forma a kényelmes nyereg másik titka. A német Ergon ezen a téren egyetemi kutatók, orvosok közreműködésével fejleszti a komfortjukról ismert nyergeket.

Nyereg beállítása

Döntő fontosságú a kerékpár nyereg beállítása. Első és legfontosabb a megfelelő magasság. A kerékpár nyereg pozíciója akkor megfelelő, ha enyhén hajlított térddel a sarkunkkal is elérjük az alsó holtponton lévő pedál, illetve kényelmesen, nyújtott lábbal a lábfejünkkel. A nyereg vízszintes beállítása, vagy enyhén előredőlt pozíciója szintén lényeges.

Mikor vásároljunk új nyerget?

A válasz egyértelmű, ha a régi, kerékpár nyereg vagy a bringához gyárilag adott nem kényelmes, érdemes újat keresni. Sajnos a legjobb nyereg sem örök életű, ez alól talán csak az egy darab bőrből készült angol Brook,s nyergek a kivételek, amelyek ülőfelülete egy idő után felveszi tulajdonosa formáját, és a bőr megfelelő karbantartása mellett szinte örök darab. A különféle gél, memória habos, és általában a poliurethan alapanyagú nyereg bevonatok a tapasztalatok szerint 3-5 éve időtartamra nyújtanak megfelelő kényelmet. Ez természetesen függ a használat mennyiségétől is. Az ilyen alapanyaggal párnázott nyergek a használat során fokozatosan felkeményednek, a párnázás tömörödik, és egy idő után sajnos cserélendő.