Hogyan válasszam ki a megfelelő házi vízművet?

Aki családi házban lakik, annak nagyon fontos, hogy a művelendő kertet lehetőség szerint egy pénztárcabarát házi vízművel, vagy másnéven hidrofor használatával öntözze.

Mondhatjuk, hogy kényelmes egy kannával öntözni a konyhakerti növényeket vagy a kertben lévő fákat, bokrokat és virágokat vagy akár a a kisebb-nagyobb palántákat, de a 20. utántöltéskor néhány dolgon azért elgondolkodunk. Nem kizárólag azon, hogy miért kell beszaladnunk a házba vízért vagy a kert túloldalán lévő csaphoz, hanem azon is, hogy ez mennyivel növeli majd a vízszámlát a hónap végén.

A házi vízmű előnyei

Mindezeken a legtöbb család elgondolkozik idővel. Ezért egyre több kertes házban látunk fúrt kutat, amely lazán fedezi a kertben lévő növényzet teljes vízigényét. Ha pedig minőségi berendezéseket használunk, akár mosáshoz vagy tisztálkodáshoz is támaszkodhatunk a házi vízmű által felszínre pumpált tisztított és szűrt vízre.

Mire kell figyelnie, mielőtt házi vízművet vásárol?

Először is az egyik legfontosabb tanács amit házi vízmű tulajdonosként tudok mondani: A házi vízmű hosszú távú befektetés. Nem kell a legdrágábbat megvenni, de adjunk a minőségre, a hosszú garanciaidőre és persze a helyes bekötésre és előírásszerű működtetésre. Az esetben az újonnan vásárolt készülék hosszú hosszú éveken keresztül nagyon szépen ki fogja szolgálni az igényeinket.

Mi a szerepe a házi vízműnek?

A házi vízmű feladata a ház, a kert vagy az úszómedence automatikus vízellátása, amennyiben a vízforrás kút, talajvíz vagy esővíz. Használható a medence feltöltésére, autómosásra, víztartályok feltöltésére vagy kiürítésére, illetve a kert öntözésére.

A házi vízmű olyan felhasználások esetén is alkalmazható, amelyek nem ivóvíz vagy nem ivóvíz céljára igényelnek vizet. Emiatt például egy ilyen rendszer költséghatékony megoldást jelenthet a WC-k, a mosogatás vagy a mosoda számára.

Egy házi vízmű a víz teljesen önálló működésű, így bizonyos folyamatok, például a gyep locsolása automatikusan megoldható.

Hol és mikor van szüksége a házi vízműre?

Ahol a ház lakóinak nagyobb mennyiségű tiszta vízre van szükségük, amit nem akarnak a hagyományos csapvízzel használni. Általában ilyenek a kertes vagy medencés családi és kertes házak.
De ott is jó hasznát fogja látni, ahol pl kimondottan kemény és sziklás a föld ,mert ott nem igazán éri meg egy új kutat fúrni. Ebben az esetben azonban esővíztartályokat lehet telepíteni, ahol szükség lehet egy házi vízműre is, hogy a tartályokba érkező és onnan távozó víz áramlását könnyedén lehessen kezelni.

Milyen típusú házi vízművet vásároljunk?

Számos tényező határozza meg, hogy mely házi vízmű típus lesz a megfelelő az adott esetben, ezért vásárlás előtt próbáljon meg válaszolni az alábbi 4 kérdésre:

1.) Honnan akarja majd a vizet szerezni? Fontos, hogy már az első lépésnél tisztázzuk, honnan lesz a plusz vízforrás:
● Ásott kútból
● Esővíztartályból
● Talajvízből (talajból)
2) Mekkora mélységből szeretné a vizet kinyerni? Pl. ásott kút esetében hány méter mélyen van a kút?
3) Milyen vízoszlopnál, milyen vízhozamra számítunk? Kútfúrás kapcsán kimondottan fontos, hogy ezt hozzáértő segítségével határozzuk meg.
4) Az sem mindegy, hogy mennyire szennyezett vagy épp üledékes a víz? Fontos kérdés, hiszen a házi vízműnek van egy szűrőrendszere, amelynek képesnek kell lennie megtisztítani a rajta átfolyó vizet.

Figyelem: Ha nem ismeri a házi vízrendszereket, mindenképpen forduljon szakemberhez, aki segít eldönteni, hogy az ön helyzetében melyik típus és márka lesz a tökéletes választás!

2 népszerű és kimondottan ajánlott házi vízmű

Pedrollo Hydrofresh JSWm 2AX – 24CL

A Pedrollo Hydrofresh házi vízmű rendszere egy egy FSG nyomáskapcsolóból, egy Pedrollo JSWm önfelszívó szivattyúból és egy Varem hydrofor tartályból (20L) áll. Az önfelszívó szivattyú garantálja a stabil víznyomást, a vízszívást és a vízszállítást.

A nyomáskapcsoló figyeli a megfelelő nyomást, és természetesen ki-be kapcsolgatja a szivattyút a megfelelő időben.A hidrofor tartály biztosítja a nyomást, hogy alacsony vízigény esetében is amikor vízkivétel van a rendszerből, a szivattyú állandó bekapcsolgatása nélkül is megfelelő nyomáson legyen elérhető a víz.

Ez a terméket akkor ajánljuk, ha nyaraló, családi és/vagy kertes ház vagy esetleg társasház megfelelő vízellátásáról van szó. Akkor is megfelelő választás lesz, ha a kertbe telepített öntözőrendszer vízellátáshoz választjuk a készüléket, vagy ha egy önálló kerti csap gyakori működtetéséhez kell.

WILO INITIAL Jet System 3.4.22

Ez a házi vízmű egy igazán megfizethető, de márkás hidrofor. A 19L-es hidrofor tartálya minden kisebb háztartási felhasználásra alkalmas.

A WILO INITIAL Jet System akkor ajánlott, ha ritkábban van szükség a használatára (pl. ilyen jellegű felhasználás a hétvégi házas telek, a vidéki nyaraló amit nem napiszinten használunk az év során). De említhetnénk azt is, hogy megfelelő választás lehet kisebb méretű és telkű családi házak vízrendszeréhez is, vagy ha például csak 1-2 szórófejes öntözéshez keresünk megoldást.