Elektromos roller használata a mindennapokban

Előzmény, eredet

Az elektromos roller megalkotásának az eredetét 1895 környékén kell keresnünk, ekkor szabadalmaztatta Mr. Ogden Bolton. A szabadalmi tervben szerepelt egy elektromos motor által hajtott hátsó kereket meghajtó jármű. Ekkor az elektromos motort egy 10V-os akkumulátor hajtotta meg amely leírások szerint 100A feszültséget volt képes leadni.

Eltelt pár év majd az Ajax Motor cég kezdte meg a járművek gyártását, bár már a prototípust megnézve már nem a hátsó kerék volt a meghajtott kerék, hanem az első kerék. A képeket elnézve ez még elég testes jármű volt, így ebből adódóan súlya is lehetett nem kevés.

1960-as és 70-es években fejlődés indult be

Eltelt 50 év, de még mindig nem terjedt el az elektromos roller használata. Union Carbide cég alkáli cellákkal próbálkozok a motor meghajtására, de olyan hibrid rollert is építettek amely akár 40 km távolság megtétele is elérhető volt. Később 1974-ben Auranthic Corp nevű cég épített egy „the charger” elnevezésű rollert amely már 80 km/h óra sebességre is képes volt.

Ami az érdekes, hogy ebben az időben több cég is kísérletezett egy olyan roller megépítésével, amely piacképes tud lenni, de elsöprő eredményeket nem sikerült elérni.

2000 az áttörés éve

A mostanáig ismert elektromos rollerek az elmúlt 10 évben is meghatározó fejlődésen estek át, beleértve a biztonságot és a megbízhatóságot. Itt gondolhatunk a fékekre, különböző LED lámpákra, akkumulátor kapacitásokra.

Itt már első kerék meghajtásról beszélünk, amit a kerékbe építettek. Az akkumulátorok is fejlődtek, nem ritka már az olyan roller amivel 80 km is megtehető biztonságosan.

Az abszolút fejlődés viszont akkor következett, amikor megjelentek a nagyobb városokban az elektromos roller bérlést kínáló cégek. Eddig is láthattunk ilyen cégeket Budapesten a Váci utcában, de már nem szükséges elmenjünk egy telephelyre ha bérelni szeretnénk rollert, elég letölteni egy appot a telefonunkra, összekötni a telefonunkat a bankkártyánkkal és már GPS segítségével megkereshetjük a hozzánk legközelebb eső rollert és lefoglalni, majd elindulni vele a városba.

Roller szerviz

Ahogy elszaporodtak a lakosság által a „forgalomban” lévő rollerek, szükség volt roller szervizre is. Tapasztalataink szerint eddig a kerékpár szervizek segítettek a rollerek szervizelésében, de mára már inkább rollerre specializálódott szervizek működnek inkább. Segítenek a gumicserében, tuningolásban, stb.