dinnye a kertben

Egy szép kert sokat javíthat az életminőségünkön

Az orvosok véleménye szerint – hacsak valaki nem allergiás a pollenekre – egészséges a szabad levegőn való alvás. Jó buli lehet ezért szép nyári estéken a gyerekekkel együtt a kertben kempingezni, ott sátrazni, aludni. Igen ám, de sajnos a szúnyogok és más vérszívók támadásától jogosan tarthatunk.

Hatékony védekezés

A legegyszerűbb módja az ellenük való védekezésnek a szúnyogháló. Ez egy nagyon hasznos eszköz, megvéd a bogaraktól, rovaroktól is, és akár a sátorajtóra is feltehetjük. Ha pedig mégsem szeretnénk a kertben kempingezni, de a szabad levegőn való alvásról sem akarunk lemondani, akkor a szúnyogháló a lakás ajtaján, ablakán is jó szolgálatot tesz.

Így nyugodtan aludhatunk nyitott ablaknál, a jó levegő bejön, a szúnyog pedig kint marad.

Hogyan öntözhetünk olcsón?

Ha már kint vagyunk a kertben, akkor érdemes egy kicsit a fűvel is foglalkozni. Hogy szép és zöld legyen a gyepünk, ahhoz bizony locsolni kell. Itt fontos a rendszeresség, mert a fűnek – mint általában minden növénynek – első sorban nedvességre, csapadékra van szüksége.

A legjobb, ha ezt természetes forrásból adjuk meg, azaz nem a kerti csapról locsolunk, hanem az összegyűjtött esővízzel. A fű hálás lesz ezért.

A kemény víz nem tesz jót a növényeknek. Ha azonban az esővízgyűjtő edényben tárolt vizet használjuk erre a célra, akkor ezzel a leglágyabb vízzel tudunk öntözni. Ebben a tárolóban könnyen össze tudjuk gyűjteni az esővizet, és felhasználni a későbbiekben.

Praktikusak, szépen mutatnak a kertben. Akár öntözőárkokat is kialakíthatunk, így mindig a megfelelő helyre tudjuk elvezetni az esővizet.

A kertet mindig karban kell tartani

A szépen kialakított kertet nemcsak öntözni kell. A pázsit akkor lesz harsogóan zöld, élettel teli, ha azt folyamatosan karban tartjuk. Pótoljuk a hiányokat, rendszeresen gyomtalanítunk.

Ehhez segítségünkre lehet egy akkumulátoros permetező, amivel a gyomirtót egyenletesen és könnyedén tudjuk eloszlatni. Bármennyire lelkiismeretesen gondozzuk, a szomszédoktól a szél odahordja a magokat, ezért könnyen begazosodhat, ha nem vigyázunk.

A gazdaboltokban szívesen segítenek minket jó és hasznos tanácsokkal.