Készségfejlesztő Szakiskola

Készségfejlesztő Speciális Szakiskola

A Kiskőrösi EGYMI-ben 2014 szeptember 1-én megkezdte működését a Készségfejlesztő Speciális Szakiskola.

Ebbe a csoportba járó értelmileg akadályozott és autista tanulók heti 35 órában részesülnek képzésben. A képzés 4 évfolyamos.  9-10 osztályban az alapozó képzés folyik. 11-12 évfolyamon ismerkednek a választott szakmákkal. A 12.év befejezése után szövő és tisztítás-technológus végzettséget szerezhetnek. A Kalandra fel a művészetek jegyében! témahéten az előkészítő szakiskola 10. évfolyamos diákjaival közösen vettek részt. t A népi játékokat próbáltak ki a Szlovák tájház udvarán. Szakácsművészetüket is bemutatták a tanulók, hiszen a nap fénypontját, a kenyérlángost, saját maguk dagasztották, nyújtották. Miután kisült a kemencében jóízűen el is fogyasztották. Visszatérve az iskolába népmesék meghallgatása után illusztrációkat készítettek. Kellemes napot töltöttek együtt a tanévre hangolódva. 

A tanév során a Mi világunk projekt keretében ismerkedtek a választott szakmával szövéssel, takarítással. Megtanulták hogyan kell előkészíteni a szövéshez az alapanyagokat, kipróbálták a szövés műveletét papíron. Többen már szövőkereten is szőnek. Szorgoskodtak diákjaink a tankonyhán. Pergelt tésztalevest készítettünk, melyre vendégeket hívtunk és közösen, jóízűen elfogyasztottuk. Bevezettük az osztály kívánságára a születés és névnapok megünneplését, melyet az osztályban tanító pedagógusokkal rendezünk meg.  Az első születésnaposok, névnaposok köszöntése az őszi szünet előtt volt. Torta sütöttünk és ajándékkal kedveskedtünk nekik. 

November hónapban két bemutató órát is láthattak az érdeklődők. Nagyon sok szülő volt kíváncsi arra, hogyan tanul gyermeke a készségfejlesztő szakiskolában, és olyan szülők is érdeklődtek, akiknek pályaválasztás előtt áll a gyermekük. Megmutathatták a tanulók a gyógynövények megismerésében szerzett ismereteiket  az óra végén teát  készítettek, amelyet a szülőkkel közösen fogyasztottak el. 

Az évfolyamon ebben a tanévben került kipróbálásra a digitális tananyag, amely nagyon sok új és a mindennapi életben hasznosítható ismeretet nyújtott a tanulóknak. Az újszerű tanulási formáról a Jövő útjai konferencia keretében tartottunk bemutató órát az érdeklődő pedagógusoknak. Jelenleg készülünk a karácsonyi ünnepkörre. Diákjaink ablakot tisztítottak Muskátlik téli betelepítését, gondozását vállalták. A folyosó ablakait ünnepi díszbe öltöztették. Ezen a héten izgatottan várjuk a Mikulást.