Ökoiskola

Madár(ka)land - Januári ÖKO-nap az EGYMI-ben

2018. január 31-én került sor intézményünkben a címben nevezett projektnapra. Hagyományainkhoz híven a program részét alkották azok az előzetes feladatok, melyeknek célja mindig a ráhangolódás, a közös csoport- vagy osztálytevékenység.

Az iskolás és szakiskolás gyerekek lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjenek, majd bemutassanak egy Magyarországon áttelelő madarat. Ennek dokumentálásából készült el az a kiadvány, mely Madárkalauz címmel az intézményi ÖKO-falat díszíti. Ennek segítségével minden diák elolvashatja, áttanulmányozhatja a többi csoport munkájának eredményét.

A két óvodai csoport olyan műalkotásokat készített, amelyhez a dekorációt magvak szolgáltatták, melyekkel a téli madáretetőket töltjük meg. Az autizmussal élő iskolások pedig Nemes Nagy Ágnes: Hóesésben című versét illusztrálták.

A projektnap a hagyományos köszöntők után Bódog Erika tanárnő képes vetítésével vette kezdetét.  A képkockákról a gyerekek megismerkedhettek azokkal a madarakkal, melyek Erika néni kertjében már évek óta rendszeres látogatók, köszönhetően a gondos és következetes etetésnek, óvásnak.

Majd Holovitz Barnabás előadásában hallgattuk meg az illusztrálásra szánt verset.

Ezt követően minden osztály elvonult a termébe, ahol újrahasznosított anyagokból (petpalack, konzervdoboz, falécek) készítettek madáretetőt. Alkotásaikat egy kis fejtörő után csoportra szabottan helyezték el az iskola udvarán. A téli időszakban ezeknek az etetőknek a feltöltése folyamatos feladata a gyerekeknek, az ÖKO-felelősök vezetésével.  Abban, hogy mivel szabad és mivel nem szabad a madarakat etetni, egy- az ÖKO-falnál elhelyezett - tájékoztató segíti őket.

Minden csoport nagy örömmel vett részt a tevékenységekben. Munkánk gyümölcseként remélhetőleg a közeledő tavaszt madárdallal fogja köszönteni iskolánk.

Az ÖKO-team nevében

Kutyifa Anikó

- További Képek -