Ökoiskola

Haletetés és sziklakertgondozás, mint ökoiskolai feladat a Kiskőrösi EGYMI-ben

Ebben a tanévben fő ökoiskolai célként tűztük ki, hogy a tanulóink szemléletmódjában hangsúlyosabb szerep kapjon a közvetlen élőhelyekre való odafigyelés, és az élőlények iránti gondoskodásért vállalt felelősség.

Mivel a nyár folyamán az iskola belső udvarába a halastó mellé sziklakert is költözött, ezért a növény – és állatgondozásra egyaránt nagyszerű lehetőség kínálkozott.

Az őszi időszakban az osztályok heti beosztása (1.-5.-2.-6.-3.-7.-4. osztály) alapján szerveződött a halak etetése és a sziklakert gondozása. A programnak köszönhetően sokrétű tapasztalatokat szerezhettek tanulóink a halak életmódjáról, és a haletetés szabályairól. Megtanulhatták, hogy mivel, hogyan, mikor és miként kell táplálni a halakat. Minden hét elején egy kis zacskóban kapták meg az ételadagot az osztályok (egy haletetési útmutató kíséretében), és azzal a mennyiséggel kellett gazdálkodni a hét során. Eközben a sziklakert növényeit is megismerhették, szükség szerint öntözhették, gyomtalaníthatták is. A 12. osztály önként vállalta a területen lehullott falevelek összegereblyézését.

A visszajelzések alapján örömteli, hasznos program részesei lehettek tanulóink.

Az öko team hálásan köszöni az osztályok lelkiismeretes, eredményes munkáját!

 

Ne feledjük a haletetés tavasszal folytatódik!

                                                         

Emlékeztetőül….

A következő szabályok betartására figyeljünk haletetés során:

Az etetés folyamán mindig figyeljünk oda, hogy csak annyi eledelt szórjunk a vízbe, amennyit pár perc alatt el is fogyasztanak. Egyszerre inkább csak pár szemet (kisebb adagot) szórjunk, és ha megették, újra dobhatunk nekik. Ezzel elkerüljük, hogy annyi eledel kerüljön a vízbe, amelyet már nem tudnak elfogyasztani, és az bomlásnak induljon, felborítva tavunk vízének egyensúlyát.  

Amit jó tudni, hogy a halak többsége változó testhőmérsékletű, vagyis testük hőmérséklete szinte megegyezik a víz hőmérsékletével. Tehát a hideg vízben anyagcseréjük lelassul, ezért télen egyáltalán nem kell etetni őket.  Figyelj arra, ha a levegő napi átlag hőmérséklete 10 °C alá süllyed, a haletetést be kell fejezni!

 

                                                          Öko team nevében: Hajósné Hertl Edit