Aktuális eseményeink

Értsük meg őket...

avagy az autizmussal élő tanulók mindennapjai.

Utazótanári  intézményegységünk a Nemesnádudvari Német Nemzetiségi Általános Iskola felkérésére előadást és interaktív beszélgetést szervezett az autizmus témakörében.

Takács Ildikó autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakos gyógypedagógus vezette be a pedagógusokat az autizmus világába. A műhelymunka definiálta az autizmus fogalmát, a naiv tudatelmélet lényegét, a végreható működés zavarát. Pontokba szedte a három fő tünetcsoportot, kiemelte, hogy a 12 tünetből legalább 6 kritériumnak a jelenléte szükséges a diagnózis felállításához. A program külön kitért az Asperger szindróma jellegzetességeire és a járulékos jelenségekre. A cél az volt, hogy rámutasson a furcsa viselkedést kiváltó okokra, lefordítsa, érthetővé tegye az autizmussal élő gyermekek sorsát. Cél volt, hogy segítséget tudjunk adni a pedagógusoknak mindennapi munkájukhoz azokkal a tanulókkal kapcsolatban, akik az átlagostól eltérő érzékeléssel rendelkeznek, a jól ismert, mindennapi helyzetek, esetleges jelentéktelen zajok, fények, illatok vagy akár érintések is rendkívül zavaróak, bántóak lehetnek számukra.

A prezentációt követően az intézmény pedagógusainak lehetősége nyílt kérdéseik megfogalmazására az integráltan nevelt sajátos nevelési igényű tanulók ezen csoportjával kapcsolatban. Kérdéseik a nagyrészt a szociális interakció és a kommunikáció fejlesztés területére csoportosultak

Ezúton is köszönetet mondunk Takács Ildikó gyógypedagógusnak a program sikeres megvalósításáért!