Aktuális eseményeink

Down világnap

A Kiskőrösi EGYMI utazótanári intézményegységének kiemelt feladata a különböző sérüléssel élő gyermekek sikeres társadalmi integrációjának támogatása.

A Down-szindróma Világnapját (World Down Syndrome Day) március 21-én tartják. Az első világnap Svájcban volt 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést és segítsen, hogy a Down-szindrómások teljes életet élhessenek, méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként. Érdekesség, hogy azért esett a választás hónap 21. napjára, mert a huszonegyes számú kromoszóma sérülése felelős ennek a szindrómának a kialakulásáért. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat.

2014-ben az angol Saatchi & Saatchi reklámügynökség az olasz CoorDown Egyesülettel közösen a „Dear future Mom” címmel kampányfilmet készített a Down-szindróma Világnapja alkalmából.

A csatolt linken megtekinthető filmben egy édesanyáról van szó, aki Down-szindrómás gyermekével várandós, és természetesen tele van a szíve félelemmel, gyermeke jövője iránt érzett aggodalommal. Kérdésére a válaszokat Down-szindrómás gyerekek adják, megható módon bemutatva, hogy ugyanolyan csodás pillanatok várnak rájuk, és gyermeke élete bár kissé különbözni fog még teljes lehet.