Aktuális eseményeink

Az EGYMI ismét „ A jövő útjai…”-n

Hagyományainkhoz híven immár 23. alkalommal szervezte...

Hagyományainkhoz híven immár 23. alkalommal szervezte meg az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete a Kiskőrösi EGYMI kollektívájának támogatásával országos konferenciáját.

A november 20-án lebonyolított szakmai nap célja ebben az évben is az volt, hogy a szegregált gyógypedagógiai és az integráló többségi intézményeknek nyújtson szakmai támogatást. A rendezvényre országosan 53 intézményéből 144 fő (intézményvezető, pedagógus) regisztrált. A konferencia mottója ez alkalommal „Kreativitás-Együttműködés-Rugalmasság” volt. Ezekre a jövőt álló képességekre bizony igen nagy szükség van felgyorsult világunkban, hiszen a köznevelési intézményekben a változások kezelését gyorsan és hatékonyan kell megvalósítani ahhoz, hogy hosszú távon eredményes és magas színvonalú szakmai munka valósuljon meg.

A részt vevők 9 órától bemutató órákon/foglalkozásokon vehettek részt óvodától az általános iskolán át a készségfejlesztő iskoláig. A plenáris előadások 10 órakor kezdődtek. A rövid megnyitó műsort követően a megjelenteket Markó Ibolya intézményvezető és EGYMI Országos Egyesülete nevében Schaffer István titkár köszöntötte. Vágó Ferencné a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.

Plenáris előadások:

-           A köznevelési rendszer fejlesztésének gyógypedagógiai irányai  

   Dr. Kiss László szakszolgálati és gyógypedagógiai referens Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelésért Felelős Államtitkárság  

 

-          Aktualitások, újdonságok a pedagógusok minősítésben és a tanfelügyeletben

Dr. Szikora Ágnes főosztályvezető Oktatási Hivatal, Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály

 

-          A Klebelsberg Központ kiemelt feladatai és fejlesztései

 Hajnal Gabriella elnök Klebelsberg Központ

                                                                                             

-          Az NFSZK képzési lehetőségei az EFOP 3.1.6 pályázatot megvalósító szervezetek számára

Nagy Zsuzsa felnőttképzési vezető Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

 

-          A jövő útja társadalmi-gazdasági szempontú megközelítésben

Dr. Somogyi Ferenc docens Széchenyi Egyetem Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék

 

A délutáni műhelymunkák öt helyszínen valósultak meg. Az együttnevelésben országosan is élen járó intézmények (Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola, Kisszállási Sallai István Általános Iskola, Kondor Béla Általános Iskola, Szederkényi Általános Iskola) mutatkoztak be az egyik helyszínen. A pedagógus mentálhigiéné ápolásával kapcsolatos hasznos tanácsokat kaphattak az érdeklődők Mezőfi Horváth Antónia klinikai szakpszichológus szekciójában. Az autizmussal élő fiatalok munkaerő piaci integrációját megvalósító jó gyakorlatát mutatta be Szeleczki István gyógypedagógus. Az EFOP 3.1.6-os pályázatot megvalósító intézmények oszthatták meg tapasztalataikat a Markó Ibolya projektvezető által vezetett műhelyben. Az intézményvezetők számára ebben az időpontban közgyűlés került lebonyolításra.

A visszajelzések alapján a konferencia aktuális tartalmakkal, gördülékeny szervezésben került lebonyolításra.

A program Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Alapkezelő támogatásával, a NEA-TF-19-Ö-M-0137 sz. pályázat keretében valósult meg.

 

 További képek